Huby najlepšie vysušíte v sušičke

Aj vy sa neviete dočkať toho momentu, keď prvýkrát vezmete do rúk hubársky košík a vyrazíte na lov do lesa? Úplne vám rozumiem, pretože hubárčenie chytilo aj mňa a už ma nepustilo. O čosi menej už obľubujem časť, kedy musím niekoľko kilogramov húb vytriediť, očistiť a dať vysušiť. Ak vám môžem poradiť, tak túto činnosť nikdy neodkladajte na druhý deň. urobte to okamžite ako sa vrátite z húb. Po prvé to nie je bezpečné, pretože by sa nám mohli huby zapariť. Po druhé, na druhý deň sa k ich čisteniu donútime ešte ťažšie.

hříb
 
Keď máme huby vytriedené a očistené od hrubej špiny, ako je lístie, mach, alebo hlina, prichádza ich krájanie. Ešte jedno upozornenie. Čistite ich vždy iba mechanicky, napríklad pomocou tupej strany nožíka, ale nikdy nie pod vodou. huba je až z osemdesiatich percent vlastne voda a ak ju namočíte funguje doslova ako špongia. Takto by ste ju nevysušili ani za rok.
 
Huby krájame vždy podľa toho, akým spôsobom ich budeme sušiť. Ja osobne musím povedať, že najefektívnejší a najbezpečnejší spôsob je sušička na zeleninu a ovocie. hneď vám aj vysvetlím prečo.

houba
 

  1. Sušička je úsporná, takže ju môžete nechať pustenú pokojne aj niekoľko hodín bez prestávky. Takto sa vyhnete tomu, aby vám huby dookola vlhli a opäť schli.
  2. Na sušičke si viete nastaviť presnú teplotu, pri ktorej budete huby sušiť. Ideálne okolo štyridsať stupňov.
  3. Je jedno, či ste huby zbierali za suchého, alebo vlhkého počasia. V sušičke sa totiž dokonale zbavia všetkej tekutiny, taktiež trvanlivosť bude v podstate neobmedzená.
  4. Ak by ste pri čistení zabudli na nejakého červíka, v sušičke jednoducho vyschne a spadne dole, takže sa nedostane do vaše štedrovečernej kapustnice.

 
Huby, ktorú sú dobre vysušené sa vám musia v rukách vyslovene lámať až trúsiť. Aj minimum vody totiž spôsobí, že sa vám po uzavretí pokazia. No a to je druhá vec, na ktorú netreba zabudnúť. Ak chcete, aby vám dlho vydržali a navyše neboli zdraviu nebezpečné, odložte ich do nádoby, ktorú môžete dobre uzavrieť.

5.0
02